![]() |
Fundatia Nationala Neamul Romanesc | home
![]() Articol 1 | Articol 2 | Articol 3 | Declaratia organizatiei noastre | Natiunea si Integrarea Europeana
![]() Natiunea si Integrarea Europeana
![]() FUNDATIA NATIONALÃ Cuvânt cãtre Neamul Românesc :
,, Neamul Românesc “ ,,Pãrintii si tara nu se vorbesc de rãu “
F.N.N.R.
Str. Iuliu Maniu Nr.45 A
BRASOV
![]() ![]() ASUPRA COMUNITÃTILOR ROMÂNESTI DIN VECINÃTATE
![]() Cu cât trece timpul si mai ales dupã încheierea rãzboiului rece, ideia de natiune capãtã tot mai multã importantã în viziunea identitãtii europene. Ideia de natiune este purtãtoarea unui fascicol de semnificatii pânã la întelesuri profunde, sacre, pentru destinul unui participant al comunitãtii, aratã prof. Univ. dr. Paula Constantinescu-Stoleru.
Organizarea pe natiuni se bazeazã pe înterese, pe reprezentãri comune si chiar pasiuni, care inoculeazã membrilor sãi sentimentul comuniunii de istorie si de stil.
Acelasi autor aratã cã evolutia natiunii si eroii întemeietori ai ei sunt repere în istoriografia oricãrui neam ,ale oricãrui popor. Unitatea nationalã este o temã importantã , nu numai sub aspectul sociologic sau de istorie socialã cât si pentru multe alte domenii.
Rar o idee care sã aibã un cuprins atât de vast si de variat ca ideea nationalã. Prin aceastã idee urmãrim a defini nu numai viata actualã a unui popor ci si legãtura dintre trecutul si viitorul acestuia, contopind realul cu idealul- arãta într-un studiu al sãu C. Rãdulescu-Motru.
Ideea nationalã -afirmã unii autori revine ca o furtunã , atacând imagini si influente care se îndreaptã spre forme supra-nationale. Problematica nationalului nu poate apune , ea va fi prezentã în forme noi ,tot mai luminate de valorile universale ale tuturor natiunilor.
Resurectia nationalismului cu formele sale accentuate sau extremiste va fi depãsitã de acele virtuti cãtre progres,întelegere si cooperare constructivã.
![]() - orizontul national
- orizontul comunitar
- orizontul continental
Orizontul national poate constituii ,fãrã a exagera unul din factorii decisivi ai unei Europe multiculturale si multi diversificate.
Mod de manifestare în istorie si temei cultural, natiunea se aflã si mai evident într-o realitate fierbinte. Faptul national , fie material sau moral, fie cu valoare de document sau fie cã este o aspiratie de viitor, este totdeauna în dependentã de unitatea unei vieti nationale.
Românismul ca o notiune specificã spatiului nostru existential, are ca înteles realizarea natiunii conform aspiratiilor ei firesti si întruchipeazã coexistenta , maturizarea cultural-intelectualã.
Orizontul comunitar - în etapa actualã ar putea fi
definit ca premize ale integrãrii europene - constitue un
nou reper în constructia si dezvoltarea identitãtii
nationale a popoarelor care asspirã spre o integrare realã în noua Europã. Pentru individ aceasta presupune însusirea unui sistem de valori si mentalitãti care sã facã posibilã o autenticã unitate si armonie între natiunile integrate noii Europe. Nu putem aici sã nu mentionãm, dacã ne referim la ,, unitate si armonie “ curentul anti-românesc creiat de Germania , privind integrarea României, curent care readuce în actualitate politica statului german din perioada interbelicã , de sustinere a unor state si de denigrare a altora. În orice caz toate semnalele care ne parvin la ora actualã constitue o îndepãrtate de la cea ce au gândit ctitorii U.E. si cea ce se încearcã azi. Explicatia cã un partid sau altul de pe undeva din interiorul Germaniei care va cîstiga sau nu,niste alegeri are vreo legãturã cu realitatea româneascã este peste absurd.
În fine pentru a defini si semnificatia celui de al treilea orizont,cel continental ,trebuie sã subliniem cã în prezent si pe o perioadã chiar mai îndelungatã , în Europa vor fi si popoare care nu vor avea statut de membru al U.E. Relatiile României , la granitã, nu pot fi afectate ,ele din multiple interese vor fi continuate si amplificate.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
¤¤¤¤¤
În sfârsit, pentru a intra în unele aspecte din realitatea româneascã sunt necesare încã sublinieri de ordin general. România ca si alte tãri trebuie sã adopte criteriile convietuirii într-o Europã unitã si sã stabileascã conditiile ce se cer în spiritul colaborãrii europene.
![]() Dupã ce am fãcut câteva consideratii generale ale premizelor integrãrii europene sã trecem concret la situatia de azi a României , în conditiile în care de curând am semnat tratatul de aderare.
Trebuie sã recunoastem cã pe tema pregãtirii românului , atât cel de jos ca si cel din vârful piramidei, se aflã în desfãsurare o multitudine de programe , de manifestãri, dezbateri, simpozioane etc. chiar alocãri de fonduri de la un cap la altul al tãrii, atât pentru copii din scolile primare pânã la structuri nationale si guvernamentale, de la cel ce produce bunuri materiale pânã la cel ce dirijeazã viata politico-socialã, economicã dar si în sfera culturii si a stiintei.
Opiniile, modul de abordare sunt de la o extremã la alta.
Categoric însã viitorul României nu va mai fi o notiune distinctã de viitorul cetãtenilor ei. Notiunea de ,, România prosperã “ trebuie sã fie sinonimã cu cea de ,, români prosperi “.
Integrarea în U.E. este o sansã istoricã, este ideea de a nu fi singuri, de a fi alãturi de cei puternici , de a ne oferi valorile lor dar si noi de a le oferi valorile noastre.
&&&&&&&&&&&&&&&
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Dar din pãcate, azi, România este o tarã într-un fel anormalã. Trãim o perioadã de tranzitie care nu se mai terminã, lucru care nu s-a mai întâlnit la alte natiuni dar nici în propria noastrã istorie. În mod nefiresc la conducerea tãrii au fost si se pare cã mai sunt si oameni care cu modestie spus sunt neaveniti si care conduc destinele acestei tãri sau ne reprezintã în relatiile internationale cu multe daune din punct de vedere al imaginii dar si al realizãrilor pe plan intern. O tarã în care coruptia are rãdãcini solide si a crescut atât de mare încât se vede si de la Berlin si de la Paris si de la Londra si chiar de dincolo de ocean.
Avem de fãcut fatã unor grave carente, dacã asa cum explicã unii analisti politici, avem inculti care se vor formatori de opinie, corupti cu pretentia de a fi considerati modele ale succesului. Dupã 1989 si mai ales în ultimii ani au migrat spre vest multe scursuri care au fãcut orice în afarã de muncã cinstitã, si care s-au vrut primii nostri ambasadori în occident dar care ne-au compromis pentru multi ani.
Regretãm cã am fãcut aceastã incursiune de domeniul politicii, fundatia noastrã având alte orizonturi, dar ele au fost necesare pentru punerea la punct a unor aspecte pe care le vom dezvolta mai jos.
Se afirmã , cu tãrie si pe toate vocile, cã odatã cu intrarea noastrã în U-E. vom achita, cu trimitere la populatie, costuri foarte mari. Dar mai putin îsi asumã unele costuri cei care nu vor mai beneficia de jefuirea economiei , de însusirea banului public, de acte de coruptie în general. Privind în interiorul U.E. sperãm cã ele nu vor mai fi posibile , mai ales cã o parte din fonduri vor proveni din bugetul acesteia . Situatii ca acea produsã în zona inundatiilor din Banat ca si altele, vor fi stopate. Acolo s-a depistat, cã s-au alocat sume importante pentru lucrãri de investitii la diguri, si la ora actualã s-a constatat cã nici lucrãrile nu s-au executat dar nici banii nu mai sunt. Si exemple de acest fel sunt cu miile.
![]() Bucuresti - Palatul Parlamentului.
Locul de unde românii asteaptã intrarea pe un fãgas normal.
Intregarea în U.E. înseamnã sã primesti dar si sã oferi, înseamnã prosperitate, solidaritate, civilizatie, culturã, putere dar si competitie. Ne întrebãm, ne simtim azi capabili sã facem fatã acestei competitii, sã nu compromitem prin lipsa de moralitate si civilizatie, familia europeanã ? Cel mai mare obstacol în calea întegrãrii se numeste mentalitate. Fãrã a se considera imixtiune în treburile interne, se cer performante în economie, administratie publicã, justitie, comert, finante, sãnãtate si învãtãmânt.
Avem în fatã imaginea românului de rând : modest, plin de respect, cinstit si cu teamã în Dumnezeu ! Si el aceleasi performante le asteaptã !
O parte din clasa politicã , care a dat apã la moarã îmbogãtitilor peste noapte , vrea sã-i convingã pe cei sãraci, pe majoritatea românilor sã o însoteascã în drumul spre Europa. Va fi greu, foarte greu dacã nu îsi va asuma responsabilitãti tot mai mari fatã de eficienta actului de decizie si conducere, fatã de resursele naturale, fatã de mediul înconjurãtor, fatã de comunitatea în care trãim. Clasa noastrã politicã trebuie sã aibã un orizont, o perspectivã, nu de ploconire si umilintã. România intrã în U.E. când aceasta se aflã de fapt la o rãscruce: ori merge mai departe pe calea constructiei comunitare ori abandoneazã în confruntarea globalã mondialã , îndeosebi cu puterile americane si asiatice. În acest context, nu s-ar admite ca România sã fie cauza unor neîmpliniri sau ,, Ciuca Bãtãilor “ cum aratã economistul Ilie Serbãnescu. Bãtãlia cea mai mare trebuie datã cu mentalitatea si obiceiurile noastre balcanice, care au prins rãdãcini pe pãmântul miscãtor al tranzitiei.
Orice cetãtean român trebuie sã fie tratat cum trebuie, sã primeascã beneficiile ce i se cuvin dar sã si plãteascã pentru ilegalitãtile si greselile fãcute, indiferent ce loc ocupã în ierarhia socialã.
Totusi integrarea în U.E. nu trebuie sã fie o sperietoare, un motiv de îngrjorare . Ar trebui sã fie îngrijoraati acei care se stiu necinstiti, si lenesi. Oamenii onesti si harnici, care doresc performante nu au de ce sã se teamã.
Dupã cum se stie , Fundatia Nationalã ,, Neamul Românesc “ are ca principal obiectiv interesul si sprijinul pentru românii aflati peste hotare , indiferent dacã au vrut sau nu acest lucru. Soarta lor ne intereseazã în egalã mãsurã si din perspectiva intrãrii României în U.E. cu toate întorsãturile explicate si abordate detailat pânã aici.
Avem în vedere în primul rând pe cei care trãiesc în vecinãtatea României si ca o primã constatare acestia sunt cei mai numerosi. Din evidentele statistice pe care fundatia le are, în zona la care ne referim trãiesc aproximativ 4,5 milioane de etnici români, adicã 48 % din numãrul românilor aflati în prezent peste hotare. Am avut în vedere statele Europei care în perspectivã vor avea mai mult de asteptat pânã sã devinã membre.
Având în vedere cã România se va afla la granita Europei unite si prin coincidentã este si granitã a NATO, se vor lua niste mãsuri de securitate sporitã la frontiere, restrictii, sau reglementãri dure privind conditiile de trecere a acestei frontiere. Se vorbeste de unele taxe, introducerea vizelor si altele.
![]() a) accentuarea gradului de înstrãinare în rândul unor comunitãti.
b) slãbirea legãturilor cu tara mamã sau patria istoricã.
c) va creste gradul de asimilare si deznationalizare.
d) în cazul în care statele respective se vor orienta cãtre alte structuri, toate cele de mai sus vor fi mult amplificate.
e) cel mai mare pericol îl va reprezenta cresterea gradului de emigrare cãtre alte state din Europa dar si în alte zone. Exemple de acest fel sunt oferite de emigratia masivã a românilor din Banatul Sîrbesc din Transcarpatia si regiunea Cernãuti, dar si din sudul Dunãrii. Din informatile pe care le detinem , sate întregi locuite de români sunt astãzi aproape pustii.
În mod concret si bine documentat, toate aceste probleme au fost analizate , în cadrul dezbaterii cu tema ,, Comunitãti Românesti de Pretutindeni si Integrarea Europeanã,” de cei aproximativ 100 de delegati , în vara anului trecut , în cadrul Editiei a VII-a a Universitãtii de Varã de la Izvorul Muresului .
Constatând cã si în prezent, comunitãtile autohtone românesti din jurul frontierelor României si din Balcani sunt supuse unui proces agresiv de asimilare, unele din acestea nebeneficiind de drepturile impuse de standardele europene pentru minoritãtile nationale, solicitã
Crearea si institutionalizarea unei structuri ( consiliu ) format din reprezentanti activi ai asociatiilor românesti din jurul frontierelor, Balcani si occident
Crearea unor facilitãti pentru cetãtenii de etnie românã din statele învecinate, care se deplaseazã la manifestãri culturale, artistice, simpozioaane, discutii, manifestãri sportive si la studii precum si pentru familiile acestora .
Mãrirea numãrului de burse acordate tinerilor etnici români din tãrile vecine si a cuantumului acestora.
Accelerarea proiectului de înfiintare a Casei, Limbii si Literaturii Române la Cernãuti, Herta, Reni, Cahul, Novi Sad, Vârset, Vidin. Zaicear, Skopje si Tirana.
Deschiderea de consulate românesti, cu precãdere în zonele locuite de români pentru facilitarea serviciilor consulare, la Bor, Vârset, Vidin, Bitolia, Reni, Ismail , Cahul si în Transcarpatia.
România va trebui sã adopte din timp mãsuri care sã trateze si acele aspecte care vor influenta comunitãtile românesti de pe teritoriul statelor care vor intra mai târziu în U.E.
|